Søg
Login
Login faciliteten anvendes p.t. kun af medlemmer der opdaterer hjemmesiden.
 Start Fra medlem til medlem Råd og tips > Om skivedligeholdelse

Om ski

Om skivedligeholdelse - Lær at tage hånd om dine alpine ski

Ligeså vigtigt det er at beskytte sin hud med creme, ligeså vigtigt er det at beskytte sålerne på sine ski med voks. På samme måde er det vigtigt at holde kanterne på skien skarp ligesom man skærper sine køkkenknive. Lær hvordan, og få mere glæde af dine alpine ski.

Mange alpine skiløbere kender ikke til vigtigheden af at tage hånd om sine egne ski. Det er vigtigt, at skiene vokses med jævne mellemrum, og at kanterne holdes fri for rust og er skarpe. Nogle skiløbere lader skiene stå i garagen eller ligge på loften fra de kommer hjem fra skiferie, til de skal på skiferie året efter. Andre er opmærksomme på, at det er vigtigt, at en fagmand tager sig kærligt af skiene efter endt skitur, og sørger for, at skien får en omgang voks og en kantslibning i den lokale sportsforretning. En hel tredje gruppe - dem, der tilhører gør-det-selv folket - klarer selv at give skiene voks og slibe kanter. Det kan du også lære - og det med relativt få midler. Lærer du selv at "ordne" dine ski, vil du få meget mere glæde ud af dem, for det er et faktum, at en ski, der er vokset og vedligeholdt glider bedre på sneen og en skarp kant gør, at du lettere står fast på isede og hårde pister.

Hvad skal jeg bruge? (som minimum)

 • Et arbejdsbord
 • Ski-skruetvinger (der findes mange forskellige på markedet)
 • Fibertex (en grydesvamp kan også gøre det)
 • En slibesten
 • En fin fil
 • En filholder
 • Voks (grundvoks er godt nok, evt. lidt hårdere voks til koldere temperaturer)
 • Mors gamle, aflagte strygejern
 • En plastik-siklinge
 • En klud
 • En kraftig elastik eller rem


De fleste ting kan du købe i din skibutik som også kan henvise dig til andre forhandlere, hvis de ikke har det, du forespørger.

Hvordan gør jeg ?
Når du skal "ordne" dine ski, gør du klogt i altid at arbejde i en retning - enten fra spids til hæl eller omvendt. Her er en gennemgang af hvordan du sliber og vokser dine ski. Det skal pointeres, at man i takt med at man får noget erfaring, finder ud af hvordan man bedst selv arbejder med sine ski. Derfor er det også mange forskellige måder at gøre det på. Denne vejledning skal betragtes som en guide til hvordan du selv kan klare at tage dig af dine ski.

 1. Først sætter du en kraftig elastik eller en rem fast på bagbindingen således, at den holder skibremsen oppe. Alternativt tager du bremsen helt af.
 2. Dernæst placerer du skien i ski-skruetvingerne således at sålen er opad og vandret..
 3. Sålen renses for snavs og gammel voks. Dette gøres lettest ved at bruge fibertex eller en grydesvamp (den grove side). Du kan også bruge voksfjerner, som de fleste producenter af voks også tilbyder.
 4. Slibestenen bruges til at tage de værste grater fra kanten på sålsiden væk. Bevæg slibestenen i lange træk nedover skiens kanter. Slibestenen skal holdes plan med sålen! Begge kanter slibes let, men stenen benyttes her ikke til at gøre kanterne skarpe - blot for at få de værste grater væk. Generelt slibes kanterne på sålsiden aldrig. Hvis du mener, at kanterne på sålsiden har brug for et slibning, bør du gå til en fagmand, som kan slibe skien på maskine.
 5. Skien placeres nu i ski-skruetvingerne således at den står "på højkant" og sålen er væk fra dig.
 6. Kanterne på "sidekanten" af skien slibes med slibestenen for at tage de værste grater væk. Det bedste resultat får du ved at bruge en "filholder", som giver en mulighed for en vinkel på 87° -90° mellem sålen og kanten på skien. Er man sikker på hånden kan man slibe med slibestenen uden holder. Slib i lange stræk fra den ene ende af skien til den anden ende. Sørg for at tørre skisålen af med jævne mellemrum for at undgå, at der kommer små metalsplinter i sålen.
 7. Når de værste grater er slebet væk med slibestenen slibes med en fin fil. Denne placeres i filholderen, og der slibes på samme måde som med slibestenen. Sørg hele tiden for at holde sålen ren med en klud. Bliv ved til du synes, at kanten er tilstrækkelig skarp og fri for hakker. Du mærker bedst på kanten ved at føre en negl på tværs af den skarpe kant. Således kan man mærke, om kanten "bider sig fast". Pas på med at slibe alt for meget på kanten - den skal ikke være skarp som en kniv, men blot tilstrækkelig skarp til at du mener, at du kan stå fast på kanterne på hård eller iset piste. Har du en diamantfil kan du med fordel efterslibe kanterne med den - den gør, at skarpheden bliver længerevarende.
 8. Skien vendes, og du foretager samme procedure på den anden kant.
 9. Efter slibning skal du sørge for at rense sålet grundigt. Det kan igen gøres med fibertex eller voksfjerner.
 10. Herefter skal du gøre klar til at vokse skien. Er der store huller i sålen bør du gå til en fagmand for at få det lappet. Imiderlertid kan hullerne lappes med "kofix" eller araldit, men det er ikke let, og resultatet bliver sjældent tilfredsstillende. Skien lægges i ski-skruetvingerne med sålen opad. Du må ikke spænde skien fast, da den udvider sig, når du vokser den med et varmt strygejern, og du derfor kan risikere, at skien "slår sig". Skien skal altså ligge løst ovenpå skruetvingerne. Sæt temperaturen på "bomuld".
 11. Brug en almindelig grundvoks eller eventuelt lidt hårdere voks til koldere temperaturer. Dryp forsigtigt voks på skisålen - kør ikke strygejernet på skien når du drypper voks på. Er du i tvivl om hvor meget voks, der skal på, så tag lidt ad gangen. Dog bliver en ski ikke ked af at få rigeligt med voks!
 12. Strygejernet bevæges i lange træk op og ned over skien - pas på med at lade strygejernet hvile for længe på samme sted! Kør gerne strygejernet i cirkler på sålen således at voksen kommer helt ud til kanten, men pas på med at varme skien for meget op.

 13. Når du synes, at voksen er tilfredsstillende fordelt på skiens sål - fra skispids til skihæl - lader du skien køle af. Reelt skal den "køle af" i 24 timer før du kan trække voksen af, men er man lidt doven kan man undlade at skrabe voksen af da den alligevel bliver kørt af, når man kommer ud og står på skiene.
 14. Når skien er kølet af spænder du den igen op i ski-skruetvingerne. Du skal bruge plastik-siklingen til at skrabe voksen af. Du skal holde siklingen helt plan med sålen, og trække klingen mod dig eller skubbe den foran dig. Sørg for at du presser på klingen lige over kanterne på skien - ikke udenfor, da klingen derved kan bøje, og du ikke skraber plant. Du skal skrabe så meget voks af som du kan. Den eneste voks, der skal være tilbage er reelt den, der sidder i porerne på skien og et tyndt lag på selve sålen.
 15. Så skulle skien være klar til at du kan suse nedover bakkerne og forhåbentlig får du en god oplevelse på dine nyslebne og nyvoksede ski.

Jesper Bauer Ljungberg


Vil du se en filmisk guide i stedet ?

Du kan også finde en meget brugervenlig guide på www.swixschool.com. Der er vejledninger til vedligehold af både langrendsski, alpine ski samt snowboards.