Søg
Login
Login faciliteten anvendes p.t. kun af medlemmer der opdaterer hjemmesiden.
 Start Fra medlem til medlem Råd og tips > Om beklædning

Om beklædning

Påklædt og paratEt Notat om Beklædning

For et stykke tid siden snakkede jeg med et klubmedlem, som har været med siden starten af 1980’erne. Han oplyste mig, at han havde lært noget nyt om beklædning, og at han var lidt overrasket over, at han ikke havde hørt denne "nyhed" lidt tidligere eftersom han havde været medlem af Skiklubben Hareskov længe. Jeg har tidligere arbejdet i en butik, der er specialist i beklædning til aktiv brug, og er nu ansat hos en grossist, som importerer et af vor tids mest tekniske og funktionelle produkter, heriblandt beklædning. Derfor valgte jeg i dette nummer af babyliften, at informere om, hvad man inden for den branche jeg er i, betragter som den mest funktionelle måde at klæde sig på, når man skal være aktiv udendørs, og i særdeleshed når man skal stå på ski.

Fødderne
Hvis vi starter nedefra, er der flere muligheder (her snakker vi ikke om dine skistøvler): en sok i kunststof, en sok i uldblanding eller en svedtransporterende indersok og en uld- eller kunstsok. Bomuld er YT, da det blot suger sved og ikke transporterer fugt og sved væk fra foden.

Kunststofsokken (indholdet skal primært være polyester/prolypropylen) tillader at sved og fugt transporteres væk fra foden, således at denne hele tiden er tør. Kunststof lyder umiddelbart ubehageligt, men man er efterhånden blevet så god til at fremstille disse materialer, at det ofte kan være svært at adskille fra bomuld (i hvert fald på udseendet)

Uldsokken har en god evne til at opsuge sved og fugt, og er – i modsætning til bomuldssokken – istand til at holde på det uden at virke våd. Ulden har en begrænset evne til at transportere sveden, men er (mængde-/tykkelsesmæssigt) varmere end kunsstofsokken.

Indersok og ydersok kombinationen tillader at indersokken (100% polypropylen/polyester) transporter sved og fugt "ud" til ydersokken, som kan bestå af enten kunststof eller uld. Denne løsning er god, men har man begrænset plads i sin skistøvle, er den nok ikke den mest behagelige.

Benene
Filosofien bag beklædning på ben og overkrop er baseret på lag-på-lag. Det går i korte træk ud på at man inderst har et svedtransporterende lag, et varmende/isolerende mellemlag (eller flere) og et vand/vindtæt, men åndende yderlag (skal).

Det svedtransporterende inderlag er som indersokkerne oftest lavet af 100% polyester/polypropylen, men kan, hvis man ønsker noget varmere, fås i uldblanding. Personligt foretrækker jeg et par underbukser/boxershorts i et svedtransporterende materiale inderst, da almindelige underbukser blot er af bomuld. Hvis det er koldt tager jeg et par cykelshorts (uden vaskeskind) under mine lange svedtransporterende bukser.

Hvad angår det åndende/vand- og vindtætte yderlag, så findes der mange forskellige materialer hvor Goretex nok er det mest kendte, og følger man mange uafhængige undersøgelser, også det bedste hvad angår kombinationen af et vand- og vindtæt materiale som samtidig er åndende.

Overkroppen
De fleste mennesker sveder mest på overkroppen, og derfor er det en meget dårlig idé overhovedet at bære et beklædningsstykke af bomuld på overkroppen. Som tidligere nævnt suger bomuld sved og fugt til sig, og man har derfor ingen mulighed for at komme af med sveden, hvorfor et bomuldslag istedet vil virke kølende fremfor isolerende. Ligesom benene er ideen bag beklædning af overkroppen også baseret på lag-på-lag med et svedtransporterende inderlag, et eller flere isolerende lag samt en yderskal som er vind- og vandtæt, men som samtidig er åndende.

Inderlaget skal være en svedtransporterende undertrøje. Disse findes i flere forskellige tykkelser, med korte/lange ærmer, med lynlås og høj hals, rund hals oma. Desuden findes svedundertrøjer også med uldblanding, men det kan blive temmelig varmt, hvis man vælger at benytte sig af en sådan.

Det isolerende mellemlag kan være trøjer lavet af polyester, eller som mange kalder det: fleece. Fleece findes i flere forskellige tykkelser og flere forskellige kvaliteter. Det tilsyneladende bedste laves af et amerikansk firma der hedder Malden Mills, denne fleece hedder Polartec. Polartec findes i 3 "tykkelser": Polartec 100, 200 og 300, hvor tallet angiver materialets vægt pr. kvadratmeter, dvs. at Polartec 100 er det tyndeste, og 300 det tykkeste. Personligt mener jeg at Polartec 300 er uegnet til skiløb medmindre det foregår i -40 grader celcius, og foretrækker Polartec 100. Det er tilladt at tage flere lag på, således at man kan tage et lag af, hvis det bliver varmere i løbet af dagen.

Vedrørende det åndende, vand- og vindtætte yderlag, så gælder her det samme som for benklæderne. Vælger man en jakke, som kun er vind- og vandtæt, så kan det være ligemeget, for såsnart man begynder at lave noget, så vil kroppen danne kondens, som vil drive ned af indersiden på jakke og - hvis det er koldt nok - fryse til is. Vælger man derimod en jakke, som ånder fantastisk, men hverken er vind- eller vandtæt, så kan det blive ufatteligt koldt i en stolelift, som er gået i stå og endnu værre hvis det begynder at regne eller våd sne pludselig kommer ned fra himlen.

Hovede og hænder
På hovede og hænder kan man sådan set tage på hvad man har lyst til, men det skal alligevel pointeres, at en meget stor del af kropsvarmen stiger opad og "ud af hovedet", så hvis man ikke bærer hue el.lign. så kan man komme til at fryse ganske fortræffeligt. Handsker findes med Goretex, Windstopper o.m.a., og det virker oftest meget godt. Dog er der et lille men, for har man hænderne meget i sneen, så virker Goretex ikke optimalt, fordi damptrykket udefra sandsynligvis vil blive større en damptrykket indefra. Derfor kan man stadig blive våd om hænderne. Windstopper er ikke vandtæt, men ganske fornuftigt som en forårshandske.

Er du i tvivl om din beklædning, så spørg hos din lokale sportsbutik, eller nogle af klubbens samarbejdspartnere.

Med "tørre" snehilsnerJesper Bauer Ljungbergg